Skip to content

Els Maas

Mijn man is nu ruim drie weken geleden overleden. En hoewel het verlies steeds meer tot me begint door te dringen leef ik nog steeds in een zeer bijzondere ‘flow’. Een groot gevoel van dankbaarheid, voldaanheid, zelfs een soort van geluk, over hoe de afscheidsweek is verlopen. Een van de belangrijkste gebeurtenissen hierin was wat Hans, met zijn uitvaartverzorgers, meteen na mijn mans overlijden voor ons deed. Hieronder zal ik dit uitgebreider vertellen, net als over andere momenten die de begeleiding van Raaijmakers zo bijzonder maken. Het heeft mij en onze kinderen ontzettend geholpen en zal ons nog erg veel helpen bij het verwerken van mijn mans overlijden.

Ik heb heel veel bewondering voor de precies juiste mix die jullie vonden in jullie benadering naar ons toe. Jullie lieten ons helemaal ons eigen gang gaan, in jullie huis leefden we alsof we gewoon in ons eigen huis waren, alleen was het allemaal veel gemakkelijker; we hadden meer ruimte, werden verwend/verzorgd. Altijd koffie, thee, soep. De mogelijkheid van gebruik van keuken. Niet alleen als keuken maar ook als extra ruimte zodat we niet persé steeds met zijn allen in één kamer hoefden te zijn. De fantastische sfeer, de huiselijkheid.

Maar vooral jullie integriteit, jullie aandacht en zorg. Jullie waren vrijwel continue beschikbaar, maar drongen zich absoluut niet aan ons op. Jullie lieten ons geheel onze gang gaan, maar wilden we iets vragen, of hadden we hulp nodig, dan dachten jullie mee en stonden voor ons klaar. Indrukwekkend ook de hulp die we kregen bij het maken van de rouwkaart, het boekje voor de bezinningsdienst, het afscheidskaartje en de condoleancekaartjes. Wat een geduld, wat een – bescheiden, maar zeer bruikbaar – meedenken.
Iedereen heel, héél veel dank daarvoor.