Na zorg
Extra hulp bij verlies en afwikkeling na een overlijden
ZORGna & Nabestaandendesk
Ondersteuning bij verlies van een dierbare en afwikkeling van de nalatenschap
Natuurlijk houdt onze zorg niet op na de uitvaart. Het is onvermijdelijk dat er na het afscheid nog dingen geregeld moeten worden; de praktische zaken rondom de erfenis, de woning, belastingen en het opzeggen van verzekeringen, abonnementen, etc. Tot op heden was de afwikkeling van de nalatenschap een ingewikkeld en langdurig traject dat soms tot hoofdbrekens leidde. Daarom hebben we een actieve samenwerking met ZORGna en Nabestaandendesk.
ZORGna
Het verlies van een dierbare en de diepe gevoelens die daarbij horen, zijn onontkoombaar in ieder mensenleven. Dit geldt voor oudere, maar ook voor jonge mensen. Hoe we hiermee omgaan, kan bepalend zijn voor ons geluk en de gevoelens die we de rest van ons leven meedragen.
ZORGna vindt het daarom belangrijk dat na het overlijden van een dierbare informatie en (praktische) ondersteuning toegankelijk en bereikbaar zijn omdat het mensen kan helpen en ondersteunen in hun verdere leven en bij hun geestelijk welzijn.
Hiervoor heeft Zorgna boekjes uitgegeven om nabestaanden te helpen bij de afwikkeling van de nalatenschap en om emotioneel te kunnen ondersteunen bij het verlies van een dierbare.
- Zorgen erna: een leidraad voor de afwikkeling van nalatenschap
- Zorgen erna Verlies, over gevoelens, gedachten en toekomst.
Deze boekjes worden gratis door ons verstrekt tijdens het verzorgen van een uitvaart.
Kinderen
Voor het ondersteunen van kinderen bij een verlies hebben wij de uitgave ‘Kinderen helpen bij verlies’ en het herinneringsboekje ‘Dag Lieve…’
Het digitale platform Nabestaandendesk, de online aanvulling van de uitgave ‘Zorgen erna’, is met zijn vele handige functies een innovatief nazorg-product. De persoonlijke online omgeving van de Nabestaandendesk, welke door onze uitvaartverzorger wordt aangemaakt, is speciaal ontwikkeld om nabestaanden te ontzorgen bij het afwikkelen van een nalatenschap.
Meer informatie over de Nabestaandendesk wordt uitgelegd in deze video.
“Dankzij herinneringen blijft gisteren bestaan”
Digital Life Legacy
Kenniscentrum voor digitale nalatenschap
- Toegankelijk maken van computers, laptops, tablets of telefoons waar nabestaanden de wachtwoorden en toegangscode niet van hebben.
- Het herstellen van defecte gegevensdragers zoals harde schijven, USB-sticks of geheugenkaartjes
- Verzorgen van presentaties en workshops over de digitale nalatenschap met tips over het zelf veiligstellen van dierbare data
- Onderzoek naar mogelijke aanwezigheid van cryptovaluta van overledenen
- Gratis advies over de online erfenis via hun kennisbank digitale nalatenschap
“Sterk zijn wil niet zeggen dat je alles zelf moet dragen.
Het is juist heel krachtig om hulp te durven vragen.”
Organisaties die u hulp kunnen bieden
Voor hulp bij rouwverwerking
Stichting Nabestaandenzorg organiseert regelmatig evenementen om nabestaanden bij elkaar te brengen. Bijvoorbeeld om steun bij elkaar vinden bij het Nabestaandencafé of een gezamenlijke wandeling.
Het Landelijk Steunpunt Verlies (LSV) biedt informatie en steun voor mensen die een groot verlies hebben geleden. Ze geven u advies bij rouw en verschillende vormen van verlies.
Kinderen en jongeren die een overlijden meemaken binnen hun gezin of andere naasten kunnen terecht bij de Stichting Achter de Regenboog. Onder meer om ze samen te brengen met anderen die iemand verloren hebben.
Als u iemand heeft verloren aan zelfdoding, kunt u bij Slachtofferhulp Nederland om hulp vragen. U kunt contact opnemen met een medewerker voor vragen of om uw verhaal kwijt te kunnen.
Er zijn verschillende online fora waarop je met lotgenoten in contact kan komen. Hier kunt vragen stellen en uw verhaal kwijt, maar ook anderen helpen door jouw ervaringen te delen.
Humanitas heeft het programma ‘Steun bij Rouw’. Door uw verhaal bij hen te kunnen doen, kunnen ze u erkenning, herkenning en troost bieden.
Kinderen en jongeren die een overlijden meemaken binnen hun gezin of andere naasten kunnen terecht bij de Stichting Achter de Regenboog. Onder meer om ze samen te brengen met anderen die iemand verloren hebben.