Skip to content

Natuurlijke duurzame uitvaart

Een milieuvriendelijke groene uitvaart

Een begrafenis in de natuur

is de milieuvriendelijke en duurzame vorm van een uitvaart

Wanneer een dierbare overlijdt moet er op korte termijn veel geregeld worden. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende mogelijkheden om een uitvaart vorm te geven. Naast de klassieke manieren van begraven en cremeren winnen “groene” uitvaarten steeds meer terrein. Zo is het aantal natuurbegraafplaatsen in de laatste drie jaar gestegen naar 20 in Nederland, volgens de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen.

In de omgeving van Eindhoven is Natuurbegraafplaats Schoorsveld in Heeze een goede optie voor een begrafenis in de natuur. Naast het natuurbegraven zijn er nog meer mogelijkheden om een uitvaart milieuvriendelijker te maken.

Wat is natuurbegraven?

Veel mensen willen graag zo milieubewust mogelijk leven en kiezen voor een groene uitvaart, een uitvaart die volledig duurzaam is. Bij natuurbegraven gaat het graf op in de natuur. Het is een eeuwigdurende laatste rustplaats omdat het graf niet geruimd wordt. Natuurbegraafplaatsen waar geen rijen van graven liggen, maar graven verspreid zijn over een natuurgebied. Het belangrijkste kenmerk is dat de natuur vrij spel krijgt. De graven zijn aangegeven met een boomschijf en een groot voordeel is dat deze graven weinig tot geen zorg nodig hebben en bovendien niet op den duur geruimd hoeven te worden.

De stoffen waarin de overledene wordt begraven zoals kleding, schoenen, sieraden maar ook een eventuele lijkwade moet gemaakt zijn van afbreekbare stoffen zoals katoen of linnen. Uitwendige protheses, pacemakers en sieraden mogen niet mee begraven worden. Dit geldt wél voor inwendige protheses, deze worden namelijk mee begraven

Naast het begraven van een lichaam, is het tevens mogelijk om op een natuurbegraafplaats een biologisch afbreekbare urn te begraven. Dit zijn speciale urnen die in de loop der jaren af zal breken. De as vermengt zich zo met de grond, wat uiteindelijk goed is voor de vruchtbaarheid van de grond. Hierdoor vindt er geen enkele belasting van het milieu plaats.

Naast duurzaamheid heeft natuurbegraven de volgende voordelen:

  • Behoud van natuur voor toekomstige generaties
  • Eeuwigdurend grafrecht
  • Alle ruimte voor persoonlijke invulling
  • Geen zorgen voor nabestaanden om een graf te onderhouden
  • Eenmalige kosten

“Achter elke traan van verdriet
schuilt een glimlach vol herinneringen.”

Maak uw uitvaart nog duurzamer

Natuurkisten, rieten manden, waden of eco-urnen

Uiteraard hebben wij ook 100% biologisch afbreekbare uitvaartkisten, rieten manden, waden en urnen in ons assortiment. De ecologische kisten en manden worden allen gemonteerd door middel van volledig onbewerkt hout.

Onze partner FAIR-Coffins vervaardigd duurzame kisten van 100% ecologisch FAIRboard. Dit is een kartonachtig plaatmateriaal van natuurlijke en gerecyclede materialen die biologisch afbreekbaar zijn. 

Naast de bekende ecologische urnen, kunt u ook kiezen voor de Bios Urn. Dit is een tijdelijk omhulsel om een mooie boom of struik te laten groeien, met de crematie-as van een overledene als voedingsbodem.

Een uitvaart wordt nog duurzamer met bijvoorbeeld biologische koffietafel, milieuvriendelijke rouwkaarten en milieuvriendelijk vervoer. Zo is het vaak mogelijk om rouwkaarten te laten drukken die zijn gemaakt van gerecycled papier. Verder kan er gekozen worden voor milieuvriendelijke bloemen, kaarsen van bijenwas en een biologisch verantwoorde koffietafel mét biologische broodjes en koffie met een EKO-keurmerk. Ons uitvaarthuis staat in Geldrop, maar wij verzorgen ook groene en duurzame uitvaarten in bijvoorbeeld Eindhoven, Waalre en Nuenen.

Wensenboekje

Mijn persoonlijke uitvaart

Het kan goed zijn om af en toe eens stil te staan bij uw eigen levenseinde, ook als u nog gezond bent. Mocht u uw wensen voor uw eigen uitvaart willen vastleggen, kunt u bij ons het gratis wensenboekje “Mijn persoonlijke uitvaart” aanvragen.

Zo is het duidelijk voor uw nabestaanden wat uw wensen zijn en kunnen makkelijker de juiste keuzes gemaakt worden, als de tijd daar is.

Wensenboekje Hans Raaijmakers

Wensenboekje

Mijn persoonlijke uitvaart

Het kan goed zijn om af en toe eens stil te staan bij uw eigen levenseinde, ook als u nog gezond bent. Mocht u uw wensen voor uw eigen uitvaart willen vastleggen, kunt u bij ons het gratis wensenboekje “Mijn persoonlijke uitvaart” aanvragen. Zo is het duidelijk voor uw nabestaanden wat uw wensen zijn en kunnen makkelijker de juiste keuzes gemaakt worden, als de tijd daar is.