Irma van Laarhoven, uitvaartverzorgster met hart en ziel

Artikel uit ZóNuenen, gepubliceerd op 4 oktober 2018

Irma van LaarhovenSinds ruim een jaar is het team van Uitvaartzorg Hans Raaijmakers uitgebreid met twee uitvaartverzorgers. Het team bestaat nu uit vijf personen waaronder de in Nuenen woonachtige Irma van Laarhoven. “Eigenlijk ben ik min of meer toevallig in de uitvaartverzorging terechtgekomen”, vertelt Irma. “Als vrijwilliger ben ik werkzaam bij de LON – de Lokale Omroep Nuenen – en ik kwam hier voor een interview met Hans Raaijmakers over het Uitvaarthuis in Nuenen. Ik werd ter plekke gegrepen door het prachtige werk van een uitvaartverzorger en dat je zoveel voor mensen kunt betekenen in hun kwetsbaarste momenten. Toen Hans me later benaderde of ik misschien interesse had in het vak van uitvaartverzorger, heb ik geen moment getwijfeld en ja gezegd. Het voelt nog iedere dag als een cadeautje”. Irma en ik zitten samen aan tafel in de intiem aanvoelende huiskamer van Uitvaartzorg Hans Raaijmakers in Geldrop. Collega’s van Irma zijn op dat moment in een andere kamer in hetzelfde huis bezig met de ontvangst en verzorging van een overledene en het valt me op hoe integer, warm en waardig alles hier gebeurt.

“Dat is ook de reden waarom mensen voor ons kiezen”, vertelt Irma. “Wij zijn zo kleinschalig dat het bijna voelt als thuis en vrijwel alles kan en alles mag. Daarom voelt het hier ook voor velen als een warme deken. Je hebt met mensen te maken op de meest kwetsbare momenten van hun leven. Met hun emotie, hun vaak intense verdriet en soms zelfs met een vorm van boosheid. Daarbinnen mag jij een stukje regie nemen om te zorgen dat het afscheid van hun dierbare, mooie herinneringen brengt. Het is uiteraard wel heel belangrijk dat je hierin precies weet wat jouw specifieke rol is; je moet regelen, maar je mag beslist niet overnemen. Je kunt maar één keer afscheid nemen en daarin ben ik als persoon niet belangrijk. Het is zaak dat alles wat moet gebeuren, gebeurt en dat mensen keuzes kunnen maken in wat ze het liefst zouden willen. Soms moet je hen hierbij helpen omdat veel dingen niet bekend zijn, maar soms hoeft dat ook helemaal niet, dat moet je aanvoelen.

“Een afscheid is een herinnering voor het leven.”

Irma van Laarhoven – Uitvaartverzorgster Nuenen en Geldrop

Het is het belangrijkst dat het goed voelt voor de nabestaanden en dat men zich bewust is van het hele bijzondere dat je op dat moment als familie aan het doen bent. Dat je ondanks vaak een hevig verdriet hele mooie dingen samen kunt doen en dat je heel close met elkaar een afscheidsceremonie kunt organiseren waar je trots op kunt zijn. Dat draagt zo enorm bij aan de verwerking ook. Hoe de invulling van de uitvaart ook gaat zijn. Of mensen nu kiezen voor een thuisopbaring, of een opbaring in ons uitvaarthuis met de mogelijkheden van 24-uurs bezoek, een afscheid moet een herinnering voor het leven worden.

artikel-zo nuenen IrmaOns werk begint in principe op het moment dat iemand is overleden en de telefoon hier gaat, maar het komt ook steeds vaker voor dat mensen vooraf graag alles geregeld willen hebben. We kijken wat nodig is en wat er allemaal gedaan moet worden. Ieder mens is uniek en verdient een mooi afscheid. En de mensen die zonder hun dierbare verder moeten, gun ik een warme herinnering aan de periode rondom de uitvaart.

We zijn hierin ontzettend flexibel, niet alles hoeft op één dag besloten te worden. In de dagen naar de uitvaart worden de keuzes gemaakt en telkens kom je een stapje dichterbij het afscheid.

Dat uitvaartverzorging niet altijd synchroon loopt met het privéleven mag duidelijk zijn. Soms moeten hier dingen wijken om het hele proces van een uitvaart van het begin tot het eind te kunnen begeleiden. Thuis moet men er dus wel volledig achterstaan, anders kun je dit werk niet doen”.

 

 

Gerelateerde pagina's: