Uitvaartverzorger Marcel Hermans laat zijn hart voor anderen spreken

Aandacht voor het maken van de herinnering

Marcel - Uitvaartverzorger Hans RaaijmakersNa een aantal jaar als overledenenverzorger gewerkt te hebben bij een grote uitvaartonderneming, heeft Marcel Hermans in juni 2018 de overstap gemaakt naar het team van Uitvaartzorg Hans Raaijmakers. Hier werkt hij nu als uitvaartverzorger en heeft zijn draai meer dan volledig gevonden.

“Ik kom oorspronkelijk uit de facilitaire dienst binnen de zorg”, zegt Marcel als hij vertelt over zijn weg richting het vak van uitvaartverzorger. “Ik kon daar niet goed mijn ei meer in kwijt”.

Via een intern loopbaantraject, ben ik in de wereld van de uitvaartzorg terechtgekomen. Bij diverse meeloopdagen in o.a. het mortuarium van het ziekenhuis waar ik toen werkzaam was, maakte ik kennis met wat je als mens voor een ander kunt betekenen op één van de meest kwetsbare en emotionele momenten in het leven. Hier ging mijn hart naar uit, dat wist ik meteen. Snel daarna ben ik gaan werken als overledenenverzorger bij een grote uitvaartonderneming. Dankbaar werk, waarbij je direct eer kunt doen aan de overledenen door hem of haar naar wens te verzorgen. Het vak overledenenverzorger is net iets anders dan wat ik nu bij Uitvaartzorg Hans Raaijmakers doe. Nu werk ik als uitvaartverzorger en regel het hele traject van de uitvaart. Van begin tot eind. Eén facet van mijn werk blijft echter altijd hetzelfde; mijn respect voor overledenen.

“Als het je niet raakt, moet je stoppen.”

Marcel Hermans, uitvaartverzorger bij Uitvaartzorg Hans Raaijmakers

Als uitvaartverzorger begint mijn werk bij mensen op een heel kwetsbaar moment. Het is dan van belang dat ik ga regelen wat er geregeld moet worden, maar wel op een moment dat het past. Dat moet je aanvoelen en is maatwerk. Het is belangrijk alle ruimte te geven aan emotie, de regie hierin soms wat los te laten en die weer te pakken als dat nodig of gewenst is. Betekent dit dat een aantal ‘regelzaken’ op een ander moment moet gebeuren, dan is dat zo. Dit binnen bepaalde grenzen, zoals tijd. Die is bij een uitvaart beperkt. Ik ben in het gezin, maar ook weer niet. Het is de kunst om mensen hun eigen traject te laten gaan, hun eigen herinnering te laten maken en te zorgen dat dit allemaal past en loopt, zoals men het voor ogen heeft. Het is goed om duidelijk te zijn, dat hebben mensen nodig. In dit vak is het ook van belang dat je je hart voor een ander laat spreken. Je mag laten zien dat de emotie je raakt. Ik bedoel eigenlijk, als dit werk je niet raakt dan moet je stoppen.

Werkwijze Uitvaart EindhovenHet werk van een uitvaarverzorger is een 24/7 baan. Ik heb bewust gekozen voor het werken bij Hans Raaijmakers vanwege de kleinschaligheid, de persoonlijkheid en de betrokkenheid naar elkaar en naar het vak. We zijn goed op elkaar ingespeeld wat betekent dat we iedere keer opnieuw alle aandacht kunnen geven aan het maken van een herinnering, die bij elke uitvaart uniek is.

Uitvaartverzorger is het mooiste vak dat je je kunt bedenken. Ik ga iedere dag met veel energie naar mijn werk.


Gerelateerde pagina's: