Kinderen en overlijden

Kinderen betrekken bij de uitvaart

Kinderen en overlijdenHoewel we geneigd zijn om onze kinderen af te schermen voor verdriet is het belangrijk om ze te betrekken bij een overlijden. De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven en ook kinderen ontkomen hier niet aan. Door ze juist actief bij het uitvaartproces te betrekken zullen zij het afscheid op een betere manier kunnen verwerken.

Samen zullen we kijken op welke wijze de kinderen of kleinkinderen betrokken kunnen worden tijdens de dagen na het overlijden en op de dag van de uitvaart.


New Life” vlindersluiting voor uitvaartkist

Uitvaartzorg Hans Raaijmakers biedt een nieuwe mogelijkheid aan: de vlindersluiting voor uitvaartkisten. De vlindersluiting is een alternatief voor de gebruikelijke schroefknoppen die standaard bij een kist gebruikt worden om de deksel te sluiten.

Kinderen en overlijden 2Kleine kinderen gaan op hun eigen manier om met het overlijden van hun opa of oma. Met de vlindersluiting worden zij actief betrokken bij het uitvaartproces. Zij kunnen de vlinder zelf beschilderen en deze op een zorgvuldig gekozen moment op de kist draaien. Op die manier krijgt de kist een persoonlijk karakter.

Voordat de daadwerkelijke crematie of begrafenis plaatsvindt kan de vlinder weer van de kist verwijderd worden en kunnen de  kinderen hun vlinder mee naar huis nemen. Ze kunnen de vlinder thuis een plaatsje geven als herinnering. Speciaal hiervoor is een theelichthouder ontwikkeld waar de vlinder in kan worden geplaatst. Zo houden de kleinkinderen een troostrijke herinnering over aan de uitvaart van opa of oma. Uiteraard kunnen de vlinders ook onbeschilderd gebruikt worden.


Kinderen en overlijden 1

Troostaapje

Kleinkinderen die nauw betrokken zijn bij de overledene krijgen van ons een zogenaamd ”troostaapje”.  Dit is een knuffeldier waartegen het kind zijn gevoelens kan vertellen. Ouders hebben, zeker in de eerste dagen, niet altijd evenveel ruimte voor hun kind. Zo kan het toch zijn verdriet kwijt. Een pakje zakdoekjes voor de tranen, themakleurplaten met kleurtjes en een dagboekje om herinneringen in op te schrijven maken het geheel compleet.

Zowel de vlindersluitingen als de troostaapjes leveren een bijdrage aan maatschappelijke doelen, voor meer informatie zie pagina MVO.


 

Gerelateerde pagina's: