Afscheid nemen in tijden van Corona


Wat is er sinds de versoepelingen van 1 juni mogelijk op het gebied van afscheid nemen?


Het bespreken van de uitvaart doen we bij voorkeur nog steeds persoonlijk.

De overledene kan zowel thuis als elders opgebaard worden. Dit omdat een overledene het virus – na enkele hygiënemaatregelen – nagenoeg niet meer over kan dragen.

Een afscheidsbijeenkomst kan tot 30 personen en met behoud van 1,5 meter afstand tussen verschillende huishoudens plaatsvinden. Sinds 1 juni is het weer mogelijk om na de ceremonie nog even samen te zijn en een hapje en een drankje te nuttigen.

Nabestaanden kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om – bij goed weer – in de buitenlucht afscheid te nemen van hun dierbare.

Ook kan het afscheid rechtstreeks via internet ‘gestreamd’ worden of er kan gekozen worden om de overledene op een later moment te herdenken. Eventueel kunnen bekenden op de dag van de uitvaart als laatste groet een erehaag langs de route vormen.


Uw medeleven betuigen

Niets is waardevoller dan elkaar te steunen bij het verlies van een dierbare. Het is op dit moment helaas niet mogelijk om iemand een hand te schudden of te omhelzen.

Wanneer u uw condoleance op afstand over wilt brengen kunt u altijd een kaart of bloemen sturen. Daarnaast zijn condoleanceregisters tegenwoordig vaak online beschikbaar (fictief voorbeeld) en kan het nabestaanden steunen wanneer zij bijvoorbeeld een persoonlijke videoboodschap met een condoleance van u ontvangen.