Steeds meer vraag naar een “Groene Uitvaart”, komst Natuurbegraafplaats Heeze

Uitvaarten worden steeds “Groener”. Waren er in 2013 nog 14 natuurbegraafplaatsen in Nederland, inmiddels zijn dit er 20 en liggen er volgens de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen nog eens 50 initiatieven voor de aanleg van een natuurbegraafplaats. Maar er zijn meer mogelijkheden voor een “Groene uitvaart”. Zo kunnen nabestaanden kiezen voor een “Groene koffietafel”, ecologische uitvaartkisten en milieuvriendelijk rouwdrukwerk.

natuurbegraven_01Sinds 2016 is het mogelijk om in Heeze begraven te worden op natuurbegraafplaats Schoorsveld. Het natuurgebied met een oppervlakte van maar liefst 27 hectare bevindt zich in de bossen achter het crematorium. Midden in de natuur, in een omgeving met bossen, vennen en heide. De graven zijn eeuwigdurend en in plaats van een grafmonument zoals u deze gewend bent op reguliere begraafplaatsen, wordt een houten boomschijf op het graf geplaatst die na enkele jaren vanzelf weer opgaat in de natuur.

Hans Raaijmakers: “Steeds vaker krijgen we het verzoek of we de uitvaart klimaatneutraal kunnen organiseren. Het ontbrak ons echter aan een natuurbegraafplaats in de directe regio. De komst van natuurbegraafplaats Schoorsveld in Heeze maakt deze mogelijkheid voor ons compleet. Inmiddels hebben we al velen begrafenissen op de natuurbegraafplaats mogen verzorgen. Een groot verschil met reguliere begraafplaatsen is dat mensen zich ook daadwerkelijk in een natuurgebied bevinden.”

Uit onderzoek van de TU Delft is gebleken dat de rouwstoet het meest vervuilende onderdeel van de uitvaart is. Het scheelt dan ook enorm wanneer de afstand tussen deze locaties zo klein mogelijk is of, beter nog, wanneer beiden op dezelfde locatie plaatsvinden. Uitvaartzorg Hans Raaijmakers biedt, in samenwerking met de Kasteelhoeve in Geldrop, de mogelijkheid voor een “Groene koffietafel”. Daarnaast is het mogelijk om ook de afscheidsbijeenkomst in de Kasteelhoeve plaats te laten vinden, zodat een eventuele rouwstoet kan komen te vervallen.

Eco mand en kistTevens bieden wij ook 100% biologisch afbreekbare uitvaartkisten, rieten manden en urnen. De ecologische kisten en manden worden volledig gemonteerd door middel van volledig onbewerkt hout. Ten behoeve van het rouwdrukwerk wordt gebruik gemaakt van milieuvriendelijk papier voorzien van het FSC keurmerk. Dit wil zeggen dat het papier gemaakt wordt van vezels die afkomstig zijn van bossen die op een duurzame manier beheerd worden.


Wenst u vrijblijvend meer informatie?

Uw naam:*

Uw emailadres:*

Uw reactie:


Gerelateerde pagina's: