Natuurbegraven: een duurzame en milieuvriendelijke groene uitvaart

Een begrafenis op een natuurbegraafplaats is ook mogelijk in de buurt van Eindhoven, Nuenen en Geldrop.

Direct meer informatie over natuur begraven? Neem dan vrijblijvend contact op.
Wij zijn dag en nacht voor u beschikbaar via 040 780 8000

Een begrafenis in de natuur is de milieuvriendelijke en duurzame vorm van een uitvaart

Wanneer een dierbare overlijdt moet er op korte termijn veel geregeld worden. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende mogelijkheden om een uitvaart vorm te geven. Naast de klassieke manieren van begraven en cremeren winnen “groene” uitvaarten steeds meer terrein. Zo is het aantal natuurbegraafplaatsen in de laatste drie jaar gestegen naar 20 in Nederland volgens de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen. Daarnaast zijn er nog eens 50 initiatieven voor de aanleg van een natuurbegraafplaats. In de omgeving van Eindhoven is Natuurbegraafplaats Schoorsveld in Heeze een goede optie voor een begrafenis in de natuur. Naast het natuur begraven zijn er nog meer mogelijkheden om een uitvaart milieuvriendelijker te maken.

Dit artikel geeft antwoord op de volgende vragen die te maken hebben met een “groene” duurzame uitvaart zoals:

Wat is natuur begraven?
Waar kunt u terecht in de omgeving van Eindhoven voor een groene uitvaart?
Welke natuurkisten bestaan er?
Wat kost natuur begraven?
Hoe kan een uitvaart nog duurzamer gemaakt worden?

Neem vrijblijvend contact met ons op

Uw naam:*

Uw emailadres:*

Uw reactie:

Wat is natuur begraven?

Door de opwarming van de aarde worden mensen zich steeds meer bewust van het eigen energiegebruik. Veel mensen willen graag zo milieubewust leven en kiezen voor een groene uitvaart. Een groene uitvaart is een uitvaart die volledig duurzaam is. De uitstoot van een groene uitvaart wordt tot een minimum beperkt. Een belangrijk onderdeel van een groene uitvaart is het natuur begraven. Bij natuur begraven gaat het graf op in de natuur. Er gelden geen grafrechten, het is een eeuwigdurende laatste rustplaats omdat het graf niet geruimd wordt. Op steeds meer plaatsen in Nederland zijn zogenaamde natuurbegraafplaatsen te vinden. Dit zijn begraafplaatsen waar geen rijen van graven liggen, maar graven los verspreid zijn over een natuurgebied. Het belangrijkste kenmerk is dat de natuur vrij spel krijgt. De graven zijn aangegeven met een boomschijf. Een groot voordeel is dat deze graven weinig tot geen zorg nodig hebben en bovendien niet op den duur geruimd hoeven te worden.

De stoffen waarin de overledene wordt begraven zoals kleding, schoenen, sieraden maar ook een eventuele lijkwade moet gemaakt zijn van afbreekbare stoffen zoals katoen of linnen. Uitwendige protheses, pacemakers en sieraden mogen niet mee begraven worden. Dit geldt wél voor inwendige protheses, deze worden namelijk mee begraven

Naast natuur begraven, is het tevens mogelijk om op een natuurbegraafplaats een biologisch afbreekbare urn te plaatsen. Dit zijn speciale urnen die in de loop der jaren af zal breken. De as vermengt zich hierdoor met de grond, wat uiteindelijk goed is voor de vruchtbaarheid van de grond. Hierdoor vindt er geen enkele belasting van het milieu plaats.

Naast duurzaamheid heeft natuur begraven de volgende voordelen:

  • Behoud van natuur voor toekomstige generaties
  • Eeuwigdurend grafrecht
  • Alle ruimte voor persoonlijke invulling
  • Geen zorgen voor nabestaanden
  • Eenmalige kosten
Hans Raaijmakers Uitvaartzorg, ook voor een groene uitvaart.
Reactie van Marc Mol :
Dank voor al jullie warmte en oorspronkelijkheid. Dank voor wat jullie mogelijk maakten. Blij dat ik uit Geldrop kom. Keep up the good work. Maak het goed jullie allemaal!
Lees meer reacties

Waar kunt u terecht in de omgeving van Eindhoven voor een Groene uitvaart?

In de provincie Noord-Brabant ontstaan steeds meer natuurbegraafplaats locaties. In de buurt van Eindhoven ligt op enkele kilometers van de plaatsen Geldrop en Nuenen natuurbegraafplaats Schoorsveld in Heeze. Dit is een natuurgebied van ruim 25 hectare in de bossen achter het crematorium, midden in de natuur, in een omgeving met bossen, vennen en heide waar de natuur alle ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Op vrijwel het hele terrein bestaat de mogelijk om natuurgraven te kopen. Dit is mogelijk in zowel het bos, op het heideveld of rond de vennen. Meer informatie op http://www.schoorsveld.nl/

Welke natuurkisten bestaan er?

Eco mand en kistWanneer mensen overlijden, wordt de meerderheid van de Nederlanders begraven in een eikenhout, gefineerde, spaanplaten kist. Dit is een goedkope optie, vergaat redelijk snel, maar is niet helemaal milieuvriendelijk omdat de kist erg milieuonvriendelijke lijmsoorten bevat die uiteindelijk in het milieu terechtkomen.  Dit is toegestaan volgens de wet maar er zijn milieuvriendelijkere groene uitvaartkisten als alternatief voor de standaardkist.

De meest milieuvriendelijke optie bij begraven is natuurlijk: geen kist. Begraven worden in een rouw- of lijkwade van natuurlijke materialen is het meest milieuvriendelijke qua materiaal maar ook qua uitstraling.

Wat kost natuur begraven?

Bij natuur begraven koopt u in principe een eeuwigdurende rustplaats. Het voordeel voor nabestaanden is dat zij geen zorgen hoeven hebben over het verlengen van het grafrecht of het onderhouden van het graf. De kosten van graf in de natuur liggen gemiddeld tussen de € 3.000 en € 4.000 euro. Een urnengraf kost gemiddeld € 2.000

Steeds meer uitvaartverzekeraars bieden de mogelijkheid aan om een groene uitvaart te regelen. Het verschilt per verzekeraar, maar in de meeste gevallen wordt een bijdrage geleverd aan het milieu. Door middel van een groene uitvaart kan zelfs na de dood een bijdrage geleverd worden aan een gezond klimaat. Daarnaast is een duurzame uitvaart in veel gevallen goedkoper. Zo zijn bijvoorbeeld groene kisten even duur als standaardkisten.

 

Hoe kan een uitvaart nog duurzamer gemaakt worden?

Dit kan op veel verschillende manieren, zoals bijvoorbeeld met een eco-uitvaartkist, biologische koffietafel, milieuvriendelijke rouwkaarten en milieuvriendelijk vervoer. Zo is het vaak mogelijk om rouwkaarten te laten drukken die zijn gemaakt van gerecycled papier. Verder kan er gekozen worden voor milieuvriendelijke bloemen, kaarsen van bijenwas en een biologisch verantwoorde koffietafel mét biologische broodjes en koffie met een EKO-keurmerk. Tot slot is het ook heel praktisch om over de locatie van de uitvaart na te denken. Uit onderzoek van TU-Delft is gebleken dat met name de rouwstoet de grootste aanslag op het milieu vormt bij een uitvaart. Nabestaanden kunnen gestimuleerd worden om bijvoorbeeld te carpoolen of te kiezen voor alternatieven zoals:

  • Lopen
  • Loopkoets
  • Bakfiets
  • Paardenkoets

Onze uitvaarthuizen staan in Geldrop en Nuenen, maar wij verzorgen ook (groene) uitvaarten in de gemeente Eindhoven. Tevens in de gehele regio kunt u van onze uitvaartdiensten gebruik maken.

Gerelateerde pagina's: